Eläinten hyvinvointi

Munax Oy:ssä panostetaan eläinten hyvinvointiin, sillä hyvin hoidettu kana tuottaa hyvät ja laadukkaat kananmunat. Tuottajiemme kanat voivat hyvin tuotantotavasta riippumatta. Eläinten hyvinvointia edistetään ohjeistamalla tuottajaa hyvään toimintatapaan, antamalla neuvoja rehustuksesta, keskustelemalla kananhoidosta ja auttamalla tarvittaessa laitehankinnoissa. Laaduntarkkailun myötä pystymme myös seuraamaan kanojen hyvinvointia. Olemme mukana rehu- ja kananmunatuotannossa, joten tiedämme tarkalleen, mistä kananmunamme ovat peräisin ja kuinka laadukasta rehua kanamme syövät.

Elintarviketurvallisuus

Munax Oy:lle on myönnetty kansainvälisen vaatimustason FSSC 22000 -elintarviketurvallisuusjärjestelmän sertifikaatti, joka ohjaa päivittäistä toimintaamme. Kananmunat ovat Suomessa salmonellavapaita. Tämä ei ole sattumaa, vaan tiukan valvonnan tulos. Seuraamme Ruokaviraston ohjeistusta salmonellavalvonnassa kaikilla osastoillamme; jokainen tuotettu erä nestemäistä tuotetta testataan, jokainen erä valmistettuja jalosteita testataan ja valvomme tarkasti myös, että tuottajamme seuraavat heille määriteltyä salmonellavalvontaohjelmaa. Korkea hygienia ja tarkka valvonta varmistavat parhaan mahdollisen laadun tuotteillemme. Koulutamme henkilöstöämme hyvään hygieniakäytäntöön Hygieniapassi-koulutuksella sekä ylläpitävällä koulutuksella.

Laatu

Noudamme kananmunat itse tuottajilta, joten tiedämme ja tunnemme mistä muna on peräisin ja mitä matkalla tilalta valmiiksi tuotteeksi tapahtuu. Munien saavuttua pakkaamoon ne käyvät läpi lajitteluprosessin, jossa mahdolliset kuluttajalle huonot/liian likaiset munat hylätään. Osa hylätyistä munista voidaan hyödyntää omassa tuotannossamme. Kananmunanlaadun tarkastukseen kuuluu useampi vaihe mm. älykoputus, joka tarkastaa kananmunan halkeamien ja säröjen varalta sekä munan sisällön tarkastaminen valon avulla. Kanamunat myös luokitellaan painon mukaisesti, jotta kuluttaja itse saa päättää minkä kokoisia munia hän käyttää. Toimitamme kuluttajille ainoastaan laatutarkastettuja A-luokan kananmunia. 

Valmiiden tuotteiden laatua seurataan säännöllisillä laboratoriotutkimuksilla, jotka noudattavat Eviran ja EU:n asettamia säädöksiä. Noudatamme hygienisia työskentelytapoja, omavalvonta- sekä laadunvalvontasuunnitelmia. Tällä tavalla varmistamme, että kaikki tuotteemme ovat turvallisia ja laadukkaita. 

Ympäristönsuojelu

Munax Oy on ympäristöasiat huomioonottava ja vastuullisesti toimiva elintarviketalo, joka on Avainlippu ja Hyvää Suomesta-sertifioitu. Yksi merkittävä asia ympäristön kannalta on, että kuivatamme kanojen märän lannan jo heti tilalla, kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä. Olemme Suomen ensimmäinen talo, joka kuivattaa märän lannan näin. Tämä kuiva lanta käytetään uudelleen lannoitteena pelloilla ja kotipuutarhoissa. 

Kierrätys ja jätteen määrän minimoiminen on jatkuvaa kehitystä. Paperi-, pahvi- ja muovijäte kierrätetään, sekajätteestä erotellaan energiajäte, joka menee poltettavaksi. Kananmunan kuoret päätyvät kalkitsemaan peltoja. Munax Oy on pakkausalan ympäristörekisteri RINKI Oy:n jäsen. 

Ympäristö otetaan huomioon laite- ja välinevalinnoissa sekä päivittäisessä toiminnassa. Asetamme vuosittaisia mitattavissa olevia tavoitteita, joilla voimme vähentää esim. veden kulutusta. Käytämme energiaa säästävää teknologiaa ja muovisia uudelleen käytettäviä kennoja munankeruussa tiloilta. Tuotantotilojemme katoille on asennettu aurinkopaneelit ja meillä on käytössämme myös isomman kapasiteetin HCT-rekka, jonka kyytiin mahtuu 12 % enemmän kananmunia ja munatuotteita kerralla kuljetettavaksi verrattuna normikokoiseen kalustoon. 

Suoritamme vuosittain ilmastolaskennan ja asetamme tavoitteita päästöjen pienentämiseksi koko toimitusketjussa. Vuonna 2024 tavoitteenamme on saada ISO 14001 sertifikaatti. Standardin avulla organisaatiomme selvittää kaikki ympäristövaikutuksensa ja niihin liittyvät näkökohdat. Tämä standardi vaatii toteuttamaan toimenpiteitä, joilla parannetaan prosessiemme toimivuutta merkittävimmissä ympäristönäkökohdissa.

Ruokahävikki

Meillä Munaxissa hyödynnetään koko kananmuna. Kananmunaa voi käyttää kolmeen eri tapaan(kokonaisena, valkuaisena tai keltuaisena) ja valikoimastamme löytyykin tuotteita kananmunan jokaisesta osasta. Kananmuna itsessään voi myös vähentää ruokahävikin syntymistä. Voit laittaa munakkaan joukkoon melkein mitä tahansa elintarviketta ja sitä kautta hyödyntää tuotteita, joiden parasta ennen käyttöpäivä lähenee. Vaikka kananmunien parasta ennen päivämäärä lähenee, voi kananmunia käyttää jopa 3–5 viikkoa päivämäärän umpeutumisen jälkeen. 

Luonnon ravintosankari

Maailman yleisimpiä ravintoainepuutteita ovat rauta, D-vitamiini, A- ja B12-vitamiini, jotka kaikki löytyvät munista! Muna on ravitsemusvoimala, joka sisältää suurimman osan elimistön tarvitsemista vitamiineista, kivennäisaineista ja antioksidanteista, ja se on laajalti tunnustettu roolistaan ​​terveellisessä tasapainoisessa ruokavaliossa.

Asiakaslupaukset

Pyrimme aina 100 %:een toimitusvarmuuteen tuotteen sovitun laadun, määrän ja toimitusajan suhteen. Olemme joustava ja luotettava toimittaja, joka vastaa asiakkaan ja kuluttajan muuttuviin tarpeisiin. Meiltä lähtevät tuotteet ovat aina korkealaatuisia ja turvallisia käyttää.