Opi kananmunista!

Kananmuna on erinomainen ravinnonlähde, joka sisältää monipuolisesti lähes kaikkia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita, kuten esimerkiksi biologisesti erittäin arvokasta proteiinia. Kananmunan proteiinin laatu on niin erinomainen, että sitä käytetään usein vertailukohtana muille proteiininlähteille, kuten lihalle, kanalle tai soijalle. Kokosimme tärkeimmät tiedot kananmunista tälle sivulle, joten opi sinäkin lisää luonnon ravintosankarista! 

Kananmunan leima

Kananmunan leiman avulla pystyt lukemaan millaisesta kananmunasta on kyse.

0FI1234567

Tuotantomenetelmä: 0 luomu, 1 ulko, 2 vapaa, 3 virike
Alkuperämaa: suomi FI
ja loppunumerot ovat tuottajan tunnistusnumero.

Kuinka täydellinen kananmuna keitetään?

Kananmunan keittäminen on helppoa sekä vähän makuasia. Pidit sitten juoksevasta keltuaisesta tai läpikypsäksi keitetystä tapauksesta niin kaiken A ja O on laadukas Laitilan Kanatarhan kananmuna. 

Jos lisäät kananmunan kiehuvaan veteen, munakelloon laitettava kelloaika on löysälle kananmunalle 4–5 minuuttia, pehmeälle noin 7 minuuttia ja kovalle noin 10 minuuttia. Jos sen sijaan lisäät kananmunan kylmään veteen, otat aikaa sitä hetkestä kun vesi alkaa kiehua. Jolloin keittoajat ovat: löysälle 2–3 minuuttia, pehmeälle 3–4 minuuttia ja kovalle 8–10 minuuttia. 

Millainen kananmuna leivontaan?

Kananmunan iällä on keittiössä väliä. Tuoreet munat sopivat herkutteluun, mutta ruoanlaittoon ja leivontaan jossa tarvitaan vaahtoa, tuore muna ei ole se paras. Tuore kananmuna ei vaahtoudu kunnolla, sillä valkuaisen proteiinien rakenne muuttuu munan vanhetessa. Vanhempi muna vatkautuu tuoretta paremmin. Jos muna on taas liian vanha, vaahdosta ei tule pysyvää.

Vaahto on seos, jossa kaasumainen olomuoto on sekoittunut nestemäiseen olomuotoon. Kananmunan vaahto on kaasu-nesteessä seos, jossa kaasuna on ilma ja nesteenä vesi. Vatkattaessa kananmunan proteiinit sitovat seokseen ilmaa. Seoksen olomuoto muuttuu vaahdoksi ja samalla sen tilavuus kasvaa. Leivonnainen kohoaa, kun vaahtoon sitoutunut ilma laajenee lämmön vaikutuksesta. Munavaahdolla saadaan ruokaan keveä ja ilmava rakenne.

Paras muna ruoanlaittoon, jossa tarvitaan munavaahtoa, onkin muutaman viikon ikäinen muna. Ei siis aivan tuore, mutta ei vanhakaan.

Vastuullinen valinta

Vastuullinen valinta kananmunat tulevat kanalasta, jonka kaikissa suunnitteluvaiheissa on otettu huomioon ympäristö. Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä ja tällöin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lisäksi orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta, eikä aiheuta valumia vesistöihin.

Kananmunat ohjataan kanalasta hihnakuljettimilla suoraan pakkaamoon, missä ne pakataan tuoreina rasioihin. Näin ei synny ylimääräisiä kuljetuksia. Myös kanojen rehu tulee läheltä, lähiviljelijöiden viljelemänä. Kiitos, että valitset vastuullisia kananmunia!

Mitä eroa on vapaalla ja ulkokananmunalla?

Suomessa on neljä eri tuotantomuotoa, jotka ovat luomu, ulkomuna eli free range, vapaa ja pienryhmä(virike). Vapaa kananmuna on peräisin lattiakanaloista, joissa kanat saavat liikkua vapaasti. Kanoilla on käytössään mm. munintapesät ja nukkumaorret.

Ulkokanat asustavat myös lattiakanalassa, mutta lisäksi ne saavat ulkoilla ympäri vuoden. Ulos mennessään kana voi oleilla terassin suojassa tai käyskennellä aidatulla laitumella. Ulkokanatuotantomuoto antaa kanalle päätösvallan siitä, milloin happea käydään ulkona haukkaamassa.