Heikolan Kanafarmi

13.8.2024

"Kirkon ohi niin olette melkein perillä", oli Pekan ajo-ohje meille. Kirkon ohi ajettuamme, tien varressa iloinen mies viittilöi meidät tilan pihaan. Olemme saapuneet Heikolan Kanafarmille Rauman Kodisjoelle. Ulko-ovi avautuu ja meitä on vastassa Leilan lisäksi myös perheenjäsenet Pena ja Sale. Rapsutuksista innostuneet koirat asettuvat jalkojemme juureen ja Pekka kertoo, että heidän perheensä lisäksi pihalla asustelee myös 12 500 munivaa kanaa. Heikolan Kanafarmi on perustettu alkujaan Pekan kotitilalle. Munantuotanto alkoi vuonna 2012 virikehäkki tuotantomuodolla ja vaihdettiin vapaaksi kerroslattiakanala tuotantomuodoksi vuonna 2021.

Pariskunnan arki sujuu tilan monipuolisia töitä tehden, osa tehtävistä on automatisoitu, muut tehtävät hoidetaan käsivoimin. Heikolan Kanafarmin koti myyntipisteeltä voi myös tehdä tuoreita munaostoksia ja myymälä toimii kätevästi itsepalveluperiaatteella. "Kevät on kiireisintä aikaa, tehtäviimme kuuluu silloin esimerkiksi siementen lajittelua, lannan levitystä ja kylvöjä." Kanat syövät nimittäin oman tilan ohraa, kauraa ja vehnää. "Niin, ja metsätöitäkin riittää", Pekka vielä lisää.

Millainen kanojen arki on, mitä ne puuhaavat? Leila kertoo, että kanat ovat hyvin uteliaita ja toimeliaita, mutta toisaalta ne ovat myös hyvin rauhallisia eläimiä. "Kanat kuopsuttavat itselleen kuopan, johon ne asettuvat lepäilemään. Kanat nuokkuvat myös orsilla, kuljettelevat pallomeripalloja ja lattianritilöitä ympäriinsä, mitä ihmeellisempiin paikkoihin" sanoo Leila. Kanoille on saatavilla nokkimiskiviä, pehkua kuopsutukseen ja tämän lisäksi kanalassa roikkuu katosta hevosen heinä sakki, jossa on pikkupaalillinen heinää. "Siitä kanat hakevat tosi innoissaan heinää" kertoo Pekka.

Saamme vierailla kanalassa, jossa kohtaamme reippaita ja hyvinvoivia kanoja. Kanat ottavat meidät erittäin uteliaina vastaan ja kääntelevät päätään innoissaan, aivan kuin valmiina kuuntelemaan viimeisimmät kylän juorut. Kanoja näkyy joka suunnassa, mutta onko joukossa myös kukkoja? Muutama kukko sieltä löytyy, ja se on hyvä, sillä kukko edistää niin lajinomaista toimintaa kuin myös rauhoittaa laumaa, kertoo Pekka. Pariskunnan mielestä tilanpidossa hienointa ja palkitsevinta on työn vaihtelevuus ja monipuolisuus sekä erityisesti mahdollisuus edistää eläinten hyvinvointia ja nähdä oma käden jälkensä laadukkaassa tuotteessa. Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena osana paljon vastuuta ja velvollisuuksia, mutta erityisesti siinä kiehtoo vapaus ja mahdollisuus suunnitella päivät oman aikataulun mukaisesti.

Kuinka syötte kananmunan ja miten valmistettuna kanamuna maistuu parhaiten? Pariskuntaa vastaa, että tuoreena, juuri keitettynä se maistuu ehdottomasti parhaimmalta. "Pannaria ja lettuja tulee tehtyä myös usein", sanoo Leila iloisesti.