Salmonellan valvontaohjelma ja kanaeräilmoitus

1. Tuottaja on vastuussa salmonellavalvontaan sisältyvästä perusnäytteenotosta, eläinlääkärin kutsumisesta viralliseen näytteenottoon, sekä näytteiden toimittamisesta laboratorioon.

2. Kunnaneläinlääkärille on tehtävä saapumisilmoitus kahden viikon kuluessa parven saapumisesta pitopaikkaan.

3. Tuottajan on ilmoitettava Munaxille välittömästi, jos pitopaikassa on epäillys salmonellabakteerista. Tämän jälkeen ilmoitetaan vielä varmistusnäytteen tuloksesta. Jos tulos on positiivinen, toimitaan sekä Eviran ohjeistuksen mukaisesti, että Munaxin vakuutusyhtiön vaatimusten mukaisesti.

4. Tuottaja tekee Munaxille kanaeräilmoituksen (linkki vasemmalla valikossa). Lomakkeeseen merkitään tärkeimmät tiedot kanoista ja rehusta. Tässä linkissä Eviran salmonellavalvontaohje.

5. Munax pidättää oikeuden muuttaa teuraspäivää tilanteen mukaan. Ilmoitus muutoksesta tehtävä kuitenkin viimeistään 3 vko ennen ehdotettua teuraspäivää.

Näytteenotto-ohjelma muniville kanaparville

Näytteenottoajankohta ja -tiheys 15 viikon välein parven munintakauden aikana, ensimmäinen näytteenotto 22-26 viikon iässä. Jos parvi teurastetaan, viimeinen näyte 4 viikon sisällä ennen teurastusta.
Eläinlääkärin näytteenotto Kerran vuodessa / kanala
Näyte Tossunäyte 2 paria tai ulostenäyte 2 x 150 g (vain häkkikasvatus). Eläinlääkärin näytteenotossa lisäksi pölynäyte.
Näytteiden yhdistäminen
 
1 yhteisnäyte. Pölynäyte erikseen.