Tilalla tapahtuva lavakeräily ja pakkaaminen lavalle

Tilan rakenteelliset vaatimukset

1. Keräilyauto on saatava päittäin rakennusta vasten ja pihan on oltava suora sekä lastaustason on oltava 30-40 cm maasta.

2. Rakennuksessa tulee olla katos jottei kanamunat kastuisi siirrettäessä sekä mahdollistaa lastaamisen myös talvella.

3. Lattiassa tai ovissa ei saa olla kynnyksiä. Ovien kulkumitta on oltava vähintään 160*240 cm.

Toiminnalliset vaatimukset

1. Lavalle pakkaamisen ohjeita tulee noudattaa.

2. Tie on pidettävä kunnossa ja talvella on huolehdittava hiekoituksesta sekä lumen poistosta.

3. Pakkausmateriaalit on säilytettävä sisätiloissa.

4. Luonnonlintujen pääsy tiloihin on estettävä.

Kananmunien käsittely- ja pakkaamisohjeet

1. Pakkaa munat kennoihin terävämpi pää alaspäin. Näin keltuainen pysyy oikealla paikalla eikä synny turhia särö- tai hylättyjä munia.

2. Erilleen pakattuja munia, B-munia, voi lähettää kun laittaa kaikki samalle lavalle ylimpään kerrokseen. Merkitse erilleen pakatut munat selvästi. Erilleen pakattuna voi toimittaa pestyjä, särömunia joissa kuorikalvo on ehjä ja lievästi likaisia munia. Munissa ei saa olla irtoavaa likaa!

3. Pakkaamo ei kelpuuta keräilyerään lainkaan elintarvikkeeksi kelpaamattomia munia kuten vuotavat, erittäin likaiset (munassa irtoavaa likaa), homeiset, nahkamunat, haudotut, jäätyneet, ylisuuret, ylipienet, verimuna tai antibiootilla lääkittyjen kanojen munat.

4. Pidä munahuone ja käsittelytilat puhtaina ja siisteinä ja desinfioi tilat tarvittaessa, esim. vierailijoiden jälkeen. Vierailijoilla on aina oltava suojavaatetus ja jalkineet tai kenkäsuojat.

5. Ilmoita pakkaamolle välittömästi, jos kanalassa on eläintauteja, loisia tai kanatäitä niiden leviämisen estämiseksi.

6. Säilytä pakatut kananmunat munahuoneessa tasaisessa +12-14 °C lämpötilassa. Seuraa munahuoneen lämpötilaa. Älä säilytä munahuoneessa muita tuotteita. Huolehdi ettei munat jäädy.

7. Pidä ovet lukittuna.

8. Kananmunien omistusoikeus ja vastuu tuotteesta siirtyy toimittajalta pakkaamolle noutohetkellä.

Kananmunien pakkaaminen lavalle

Munien pakkaamiseen käytetään muovikennoja.

  • Muovikennot pakataan niille tarkoitetuille muovilavoille.
  • Kennot asetetaan niin että pinon alimmaisten kennojen kahvat tulevat kaikki samaan suuntaan, pitkän sivun suuntaisesti. Tämä on erittäin tärkeää robottitoiminnan kannalta.
  • Lavalle asetetaan 12 kpl 6:n kennon pinoja. Muovikennoja pinotaan 5 kerrosta. Kerrosten väliin tulee muovikennoille tarkoitettu välilevy. Lavalle pakataan siis 30 kennoa korkeussuunnassa x 12 kpl pinoja (10800 kpl munia).

Luomumunien lavat on merkittävä selkeästi luomuksi ellei muovikenno ole oranssi, mikä on luomukennon värikoodi.

Erilleen pakattavat munat asetetaan lavan ylimpään kerrokseen ja kennopinoihin laitetaan merkintä "Erilleen pakattuja".

Jokainen lava varustetaan asianmukaisesti täytetyllä tuottaja-lipukkeella. Lipukkeessa tulee näkyä ehdottomasti tuottajan etu- ja sukunimi tämän lisäksi tuottajanumero, munitusjakso, keräilypäivä ja munien kokonaismäärä sekä erilleen pakattujen määrä. Mielellään lähetetään vain täysiä lavoja, ellei munatuotanto ole huomattavan pieni.